Zprávy z akcí

Tato stránka obsahuje vybrané články o uskutečněných akcích pořádaných župou nebo sdruženými tělocvičnými jednotami. Články o  župních akcích publikuje župa. Články o akcích tělocvičných jednot publikují tělocvičné jednoty.

 

V úterý dne 8.10.2019 jsme, jako již každoročně, oslavili Památný den sokolstva. V letošním roce se pro nás stal obzvláště slavným, protože byl poprvé slaven jako významný den České republiky. 

V Prachaticích se konalo slavnostní odhalení desky JUDr. Slavoje Friše, Sokola, dlouholetého náčelníka jednoty v Prachaticích, výjimečného člověka, vlastence a vynikajícího sportovce, který byl dne 28. 6. 1942 popraven nacisty.

Slavnostního aktu se zúčastnili zástupci župy - náčelnice ses. Tereza Cendelínová, která  přednesla krátký projev a bratři náčelník Jakub Čudlý a předseda odboru sportu Ladislav Cibulka, kteří drželi u odhalené desky stráž s prapory. 

Ses. Ingrid Váchová položila věnec za náčelnictvo ČOS.

Celá akce proběhla v důstojném duchu, za účasti rodiny JUDr. Slavoje Friše a zástupců města. Za Sokol se dále zúčastnila starostka T.J. Sokol Strunkovice nad Blanicí ses. Jana Pártlová s manželem br. Theodorem Pártlem a několika dalšími sestrami a jednatel T.J. Sokol Prachatice br. Václav Pancer s několika dalšími členy místní T. J..

 

Další slavnostní akty se konaly např. v Soběslavi, kde, jako již tradičně,  místní Sokolky položily  květiny ke dvěma sokolským lípám, které navíc ozdobily trikolorami.

 

 

V Mirovicích uctili tento den s předstihem, a to v sobotu 5. 10. 2019, pietním aktem u hrobu Bedřicha Šupčíka. Více si můžete přečíst v příloze.

Večer se potom na mnoha místech uskutečnil Večer sokolských světel.

XVI. světová gymnaestráda v DORNBIRNU 7. až 14. 7. 2019

 

V rakouském Dornbirnu se 7.-13. 7. 2019 konala XVI. světová gymnaestráda, jíž se zúčastnilo více než 18.000 cvičenek a cvičenců z 69 zemí celého světa. Heslem bylo "Show your colours!", tedy Ukažte své barvy. V české výpravě, která čítala na 870 žen a mužů, byli samozřejmě zástupci Sokola, a to se dvěma hromadnými skladbami (Spolu, Borci) a jedním pódiovým vystoupením (Pojďme nabarvit svět). Z naší župy se za finanční podpory Jihočeského kraje zúčastnilo celkem 40 žen a mužů. Ti cvičili v česko-slovenské skladbě Spolu (27) a ve skladbě Borci (13). Obě byly k vidění na XVI. všesokolského sletu v loňském roce.

Tóny a slova známé písně Michala Tučného Báječná ženská si vybraly dvě desítky
mirovických Sokolek ke svému společnému cvičení v rámci oslav 125. výročí založení Tělocvičné
jednoty Sokol Mirovice a 100. výročí založení SK Mirovice.

V sobotu 22. června odpoledne předvedly hromadnou country skladbu na fotbalovém hřišti
v mezičase mezi fotbalovými zápasy. Poděkování za pečlivou přípravu a vedení nácviku patří Vlastě
Vejšické.

Připnutí pamětních stuh města Mirovice na prapory dvou sportovních organizací bylo součástí mimořádných oslav v sobotu 22. června. V multifunkčním areálu
u kulturního domu slavila Tělocvičná jednota Sokol Mirovice 125. výročí založení a SK Mirovice – oddíl kopané 100. výročí založení.

Starosta Josef Vejšický připomněl, že díky dlouhé tradici je se sportem spjata snad každá rodina v Mirovicích. „Sokolové i fotbalisti obohacují svými pestrými
aktivitami život ve městě a za to jim patří dík,“ dodal Josef Vejšický.

V sobotu 22.6.2019 uspořádali milevští Sokoli pódiové vystoupení a zábavné soutěže pro děti i dospělé v rámci akce Milevsko sobě. Účastníci soutěží závodili v netradičních disciplinách jako běh s vajíčkem nebo chůze na chůdách. Milevští Sokoli tak přispěli velkou měrou ke zdaru celé akce pořádané Městem Milevskem.

 

            V sobotu 4. května proběhl župní přebor zálesáckého závodu zdatnosti, který letos pořádala jednota České Budějovice. Své síly, šikovnost, znalosti přírody a tábornické dovednosti si poměřilo 14 trojčlenných hlídek z Kamenného Újezdu, Lišova a Č. Budějovic. V kategorii dorost postoupily do celostátního kola dvě hlídky z Kamenného Újezdu, v kategorii žáci jedna hlídka z Kamenného Újezdu a jedna z Lišova. Nejmladší přípravka nemá celorepublikové finále, ale závod absolvovala se srovnatelným nasazením jako starší kamarádi. Postupujícím držíme palce do celostátního kola.

 

Výsledky najdete v příloze.

 

Majka Šmilauerová

Přílohy
FileFile size
Download this file (vysledky2.pdf)Výsledková listina126 kB

Joomla! konzole ladění chyb