Zprávy z akcí

Tato stránka obsahuje vybrané články o uskutečněných akcích pořádaných župou nebo sdruženými tělocvičnými jednotami. Články o  župních akcích publikuje župa. Články o akcích tělocvičných jednot publikují tělocvičné jednoty.

 

Je to již 155 let, kdy 15. listopadu 1865 zemřel Jindřich Fügner a 19. listopadu tomu bylo 75 let od úmrtí Jana Gajdoše. Malé ohlédnutí za jejich životem sepsala ses. Olga Holoubková, župní vzdělavatelka.

Přílohy
FileFile size
Download this file (2.pdf)Jan Gajdoš129 kB
Download this file (1.pdf)Jindřich Fügner145 kB

Datum 22. října 1898 je velmi významné, neboť se toho dne narodila osobnost, na kterou vzpomínáme dodnes. Svými činy a odhodláním se nesporně stala inspirací nejen generaci své doby, ale i generacím budoucím. A její odkaz je připomínán s respektem a úctou, kterou si dozajista zasluhuje.

Jistě, z textu a z pouhého data narození lze asi těžko uhodnout, o koho se jedná Možná, že jen ti historie znalí, budou vědět. Ostatní však rychle pochopí, jakmile pohlédnou na fotografii v příloze. 

Více informací si nakonec můžete přečíst v článku, který napsala sestra Olga Holoubková, župní vzdělavatelka.

Ještě jedna malá nápověda, která se skrývá pod čísly 7,2.

 
 
 
 
Přílohy
FileFile size
Download this file (1.jpg)?109 kB
Download this file (2.pdf)Článek200 kB

Oslavy Památného dne sokolstva proběhly na mnoha místech České republiky a ne jinak tomu bylo také u nás na jihu Čech, kde si sokolské tělocvičené jednoty důstojným způsobem připomenuly smutné události z válečného období našich dějin. Proto sokolové například v Českých Budějovicích, Písku, Volyni, Kamenném Újezdu, Soběslavi, Táboře, Křemži nebo zástupci Sokolské župy Jihočeské pokládali na počest kytice k pamětním deskám, vyvěšovali sokolské vlajky, pouštěli lodičky po řece a zapalovali svíčky u pomníků padlých. Jak takový pietní akt probíhal třeba ve Soběslavi, si můžete přečíst v přiloženém dokumentu. Fotky poté naleznete ve fotogalerii.

 

Přílohy
FileFile size
Download this file (1.pdf)Pietní akt u sokolské lípy 2020116 kB

Na 1. března připadl I. ročník všestrannostního desetiboje Sokolské župy Jihočeské, který se konal v Českých Budějovicích. Závodníci měli možnost poměřit své síly v následujících disciplínách - shyby/výdrž ve shybu, skoky přes švihadlo, skok do dálky, přelézání tyčky, dřepy, člunkový běh, hod medicimbalem, vznosy, šplh, překážková dráha. Závodu se zúčastnilo celkem 84 závodníků z šesti tělocvičných jednot Sokolské župy Jihočeské. 

Děkujeme všem účastníkům a organizátorům.

Nazdar v příštím roce na II. ročníku.

 

Výsledky jsou v přiloženém souboru, kategorie jsou na jednotlivých listech.

Přílohy
FileFile size
Download this file (1.xls)Výsledky140 kB

   V pořadí již devětadvacátá tělocvičná akademie milevských sokolů, tentokrát ve stylu „retro“, se stala minulostí. Určitě se líbila, protože diváci (a bylo jich opět ve dvou dopoledních a jednom večerním programu na 12 stovek), opouštějící milevskou sportovní halu, byli velice spokojeni a mnozí děkovali organizátorům a cvičitelům za krásný zážitek. Za všechny to vyjádřila místonáčelnice České obce sokolské a tajemnice Sokolské župy Jihočeské Ingrid Váchová: „Smekám, prostě nádhera!!! Jsem ráda, že přijela česká televize, že natočili něco,  co stojí zato. Děkuju za obrovský zážitek a za množství práce, kterou Sokolu obětujete. Přeji vám všem, ať se daří, ať neztrácíte optimismus a chuť jít dál a věřte, že to, co investujete do svých svěřenců, se nedá nikde koupit, a že je to investice na celý jejich život!“.

  

První listopadovou sobotu uspořádala milevská sportovní všestrannost závody nazvaná Dua Trojboj. Soutěž dvojic zaštítila sokolská župa Jihočeská, ale organizace se chopila Jednota Milevsko. Závodníci od ročníku 2008 a starší si vytvořili sportovní dua. Podmínkou bylo, že jeden z dvojice cvičí sestavu na hrazdě a druhý pokud jde o dívky na kladině a chlapci na kruzích. Společně pak cvičí současně prostná. Každá dvojice si vybere hudbu podle vlastního výběru a tak se nám sešla dua nejen všech možných kategorií ale hlavně všech možných typů. Celkem se na závody přihlásilo 27 dvojic. Tak zvané mixy – tedy dvojice kluk - holka se podařilo sestavit pouze Milevsku a dvojice dvou chlapců byla absolutní raritou. Chlapci jsou prostě nedostatkové zboží. „Nejprve se nám hlásila samozřejmě děvčata, pak se připojila dvojice kluků, ale nám se nejvíce líbilo kouzlo mixů. Ty jsme měli tři, dvakrát mladší a jeden pár milevských starších, “ uvedla trenérka Molíková. A byla to podívaná. Každé duo, ať už bylo odkudkoliv, cvičilo jiným způsobem, na jinou hudbu, s jinými prvky a hlavně s jinou energií, která z jejich cvičení vyzařovala. Diváci tak z balkonu zhlédli 27 jedinečných minutových představení s mnoha zajímavými prvky. Nešlo jen o dokonale zacvičené povinné prvky pro duo či jednotlivce v dané kategorii ale o synchronizaci, souhru, předvedení zajímavých akrobatických prvků, spolupráci a radost z pohybu ve dvou. Závody rychle ubíhaly i díky skvělé organizaci, která byla podpořena zájmem rodičů zejména z řad maminek, které napekly pro hosty, závodníky a rozhodčí sladkost ke kávě.

Joomla! konzole ladění chyb